Er wordt veel over dit prachtige boek gesproken,

wij spreken er met Margot over verder.

 

Zes jaar lang begeleidde Margot de kinderen van de Schneiders bij hun huiswerk.

Via hen krijgt ze toegang tot hun gesloten orthodox-joodse wereld. En via haar

krijgt het gezin dan weer te maken met een jong iemand uit de wereld van vandaag, cultureel en divers.

Gaandeweg winnen respect, nieuwsgierigheid en humor het van de bestaande afstand.

 

Johan Vandenbroucke interviewt.

 

De Zondvloed Mechelen koffiebar 20 uur.

Ingangsprijs: 3 euro. Gelieve zich aan te melden bij Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

 

 

Op donderdag 21 september om 20u gaat Sven Speybrouck in gesprek met Harry De Paepe en Flip Feyten in een poging het mysterie van de Engelsen te ontrafelen. Het is niet zozeer een zoektocht, maar eerder een rondleiding doorheen verschillende aspecten van het ‘Engels-zijn’: Traditie, Stiff Upper Lip, Politiek, Monarchie en Splendid Isolation. 

Wat is terrorisme precies? Kan geweld zinvol zijn? Is onze economie gewelddadig? Waarom is liefde wreed? Wat is de band tussen recht en geweld? Ziehier een greep uit de vragen die in “Filosofie van geweld” worden behandeld, een recente bundel samengesteld door Lode Lauwaert en waarvoor spraakmakende Vlaamse en Nederlandse filosofen een bijdrage leverden over geweld.

Mark van Tongele (1956) is, als dichter, altijd een buitenstaander geweest. In zijn nieuwste bundel 'De loeiende tier' gaat de poëzie tekeer als een storm voor de kust van Oostende. Dit is spectaculaire poëzie, zoals ze nauwelijks nog gemaakt wordt - maar wie in deze tijd gedichten schrijft, zou niet voor minder dan het onmogelijke hoeven proberen. En dat doet van Tongele, met zeldzame bezieling, en in gedichten waarin de taal tot het uiterste wordt beproefd en beelden over elkaar tuimelen tot een woest geheel. 

Heuglijk nieuws. Op zondag 2 juli (11u) verwelkomen we de Nederlandse dichter Jean Pierre Rawie (°1951) in onze boekhandel. Rawie staat bekend als romantisch dichter, poseur, vrouwenversierder en de man van rijm en metrum. Hij is één van de meest gelezen dichters van Nederland.

Op donderdagavond 29 juni (20u) neemt Kathy Van Crombruggen de biecht af van de twee schrijvers over waarheid en illusie.

Op 14 mei schijnt Paul Moyaert, hoogleraar wijsgerige antropologie, zijn licht op twee fascinerende thema’s: schizofrenie en zijn onvrede met handboeken over psychiatrische diagnosen. 

Zoals u wellicht weet is Koen Fillet naast een gewaardeerd radiomaker (Interne Keuken op Radio 1) ook een  getalenteerd kunstschilder. Hij manifesteerde zich 2 jaar geleden met een solo-expositie in C41 te Antwerpen, het begin van een beloftevolle carrière als kunstenaar.

‘Ilah, de enige vrouw die het geknoei in de liefde tot leven kan brengen in slechts een paar halen van haar potlood. Zelfspot is bij haar wat een ellendige jeugd was bij veel katholieken : Als er veel van is, is er ook veel inspiratie. En er is veel bij ilah : van zelfspot bedoel ik dan.’ – Bruno Wyndaele

Het zijn boeiende tijden in het Midden-Oosten. De situatie in de regio verandert iedere dag, met de dramatische gebeurtenissen in Syrië en Turkije op kop. Om inzicht te krijgen in al die woelige ontwikkelingen, zijn interessante analyses en bijdragen over de regio nodig.

Het is weer springtij. Een golf van nieuwe thrillers spoelt aan in de boekhandels; misdaadboeken die erom smeken om verslonden te worden. 

Speciaal voor De Maand van de Filosofie 2017 en in opdracht van de Confituurboekhandels schreef Johan Braeckman het eerste Confituuressay ‘Er was eens. Over de mens als vertellende aap.’ De Confituurboekhandels willen jaarlijks, naast een literair boekhandelsgeschenk in december, ook een filosofisch essay uitgeven in april.

Wel willen, niet mogen, toch doen: verboden vruchten bestaan zowel in het leven als in de letteren. In het kader van de Boekenweek 2017 met als prikkelend thema 'Verboden vruchten' komt Nederlands schrijver Ronald Giphart zijn oeuvre voorstellen in De Zondvloed Mechelen. 

Inaya. Zo zal het eerste kind van Bleri Lleshi heten dat in april op de wereld komt. Terwijl de auteur vol ongeduld op haar geboorte zit te wachten, staan zijn gedachten niet stil. 

Een indringend onderzoek naar zelfmoord en literatuur. Bij Uitgeverij Atlas Contact verschijnt op 15 maart De laatste deur, de nieuwe, ingrijpend herziene en geactualiseerde editie van het dertig jaar geleden verschenen werk van Jeroen Brouwers dat handelt over de zelfverkozen dood van Nederlandstalige schrijvers. 

Mag ik u boeken voor een literaire speeddate met een drankje, een babbel en, niet te vergeten, een boek? Happy single, gelukkig getrouwd, hard op zoek? Wij brengen je op 24 februari gratis en voor niets in contact met andere boekenliefhebbers.

30 jaar dichterschap Peter Verhelst
Over leven, liefde en werk
Over Koor, de keuze uit gepubliceerd werk, aangevuld met ongepubliceerde gedichten, de bloemlezing die recent verscheen.

In zijn lezing gaat Luk van Haute op verkenning door een weids en boeiend landschap. Aanvankelijk stond de Japanse literatuur onder grote invloed van de Chinese, maar midden negentiende eeuw ging het land gretig op zoek naar westerse kennis en dat had ook literaire gevolgen. Hoe gingen Japanse auteurs sindsdien om met die buitenlandse invloeden? En hoe Japans€™ is hun werk gebleven in verschillende fases van modernisering en internationalisering? Is er wel sprake van €˜typisch Japanse literatuur€™?

Helaas, voorlopig niets op de agenda in onze winkel in Mechelen.
Wil je graag een seintje zodra er programmanieuws is, schrijf je dan in op onze Mechelen Nieuwsbrief.