Zondag, 07 april 2024 15:19

03/05 |Boekvoorstelling: Tom Lanoye - Lady+Lord MacBeth

Tom Lanoye neemt Shakespeare nogmaals radicaal onder handen en brengt zijn visie en bijhorende tekst naar boekhandel De Zondvloed op vrijdag 3 mei 2024 om 20 uur.

Lady+Lord MacBeth is de tweede samenwerking van regisseur Olivier Diepenhorst en schrijver Tom Lanoye.

 

Eerder regisseerde Diepenhorst reeds Mamma Medea, een bewerking die Lanoye al eerder schreef. Nu werken ze voor het eerst samen aan een nieuwe bewerking van de meest beruchte tragedie van Shakespeare: MacBeth. Veel bloed, wreedheid en duisternis. Zo staat ‘de Schotse tragedie’ van Shakespeare bekend. Tom Lanoye voegt daar in zijn bewerking twee onverwachte elementen aan toe. Passie en pijn, door een gemis aan wat nooit heeft mogen zijn. En de centrale, drijvende rol verhuist naar Lady MacBeth.

Zij en Lord MacBeth hebben elkaar al in hun jeugd onvoorwaardelijk trouw gezworen. Met de jaren is hun passie nog aangescherpt door de grote tragedie in hun leven: ze bleven kinderloos. Lord MacBeth werkt zijn onbehagen uit op het slagveld. Maar de eer die hem na afloop wordt bewezen troost hem niet. Lady MacBeth bezweert hem dat hij meer verdient. Veel meer. En zijzelf ook. De drie zonderlingen die ze raadpleegt hebben haar een wreed plan ingefluisterd – of was het omgekeerd? Wat een waanzinnig plan leek, wordt een obsessie. Ten slotte gaat het echtpaar over tot de daad. Met desastreuze gevolgen. Ook voor henzelf. 

Tom Lanoye maakte al eerder radicale bewerkingen van klassiekers, zoals OustFaust (naar Goethe) en Atropa (naar Euripides), alsook Ten Oorlog, Hamlet versus Hamlet en Koningin Lear (naar Shakespeare). Telkens met veel weerklank, bij pers en publiek.

Wie het theater op het groot podium wil zien kan afzakken naar Nederland en theatergroep Suburbia in actie zien. Wie Tom Lanoye wil zien vertellen over zijn theaterbewerking, kan naar onze koffiebar komen op vrijdag 3 mei en zo mee achter de letters van de theatertekst kruipen. 

Bent u er vrijdag 3 mei graag bij? Stuur een mail naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. om uw komst te bevestigen. 

Gelezen 829 keer Laatst gewijzigd op Dinsdag, 16 april 2024 06:54