Donderdag, 13 juni 2024 09:21

27/6 | Boekvoorstelling: Rond de kaap - Tom Dieusaert

 

Donderdag 27 juni om 20 uur komt Tom Dieusaert speciaal uit Argentinië om zijn boek "Rond de Kaap (Isaac Le Maire contra de VOC)" voor te stellen in onze koffiebar. Hij vertelt het verhaal over het gevecht van één man tegen de machtigste multinational van de 17de eeuw: de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Tom Dieusaert deed hiervoor historische onderzoeksjournalistiek en volgde het spoor van deze fascinerende figuur van Antwerpen, Egmond, Den Helder en Amsterdam tot in Patagonië en Kaap Hoorn.

Na de scheiding van de Nederlanden door de Tachtigjarige Oorlog was Isaac le Maire één van de honderden calvinistische, kapitaalkrachtige Antwerpse kooplui die einde zestiende eeuw in Amsterdam neerstreken. Daar werd hij een van de pioniers van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Maar zijn individualistische en tegendraadse karakter bracht hem onvermijdelijk op ramkoers met het staatsmonopolie van de VOC.

Hij was betrokken bij de ontdekking van wat New York zou worden door Henry Hudson. Hij werd een vertrouweling aan het hof van de Franse koning Hendrik IV. En uiteindelijk zou hij de doorgang ontdekken tussen de Atlantische en Stille Oceaan: de mythische Kaap Hoorn.

 

Een interessante hap geschiedenis dus voor iedereen die geïnteresseerd is in onze maritieme rol in de 16de en 17de eeuw, scheepvaart, handel en ontdekkingsreizen.

 

Tom Dieusaert (1967) is een journalist en reisgids die sinds een kwarteeuw in Zuid-Amerika woont. Hij schreef verschillende non-fictieboeken en een essay in het Nederlands, Engels en Spaans. Weerkerende thema’s zijn de geschiedenis, het milieu en ‘man versus machine’. Hij woont aan de Tigre-delta in Buenos Aires en is een fervent roeier.

 

Inschrijven kan via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. met in het onderwerp "Tom Dieusaert" en het bericht voor hoeveel personen je graag reserveert. Zo kunnen we voldoende zitplaats en versnaperingen voorzien.

De toegangsprijs is zoals goede gewoonte 4 euro. Zo kunnen we interessante activiteiten en onderwerpen blijven aanbieden in onze koffiebar. 

 

Gelezen 357 keer Laatst gewijzigd op Woensdag, 19 juni 2024 09:47