Vrijdag, 17 maart 2023 08:32

30/03 | Politiek debat: Open VVD of VLD66? Nederlandse inspiratie voor Vlaamse liberalen

Donderdag 30 maart om 20 uur stelt onze koffiebar zich open voor een politiek debat dat over de grenzen heen kijkt. 

Terwijl de liberale democratie overal zwaar onder vuur ligt, halen in Nederland twee liberalen bijna hun hoogste scores ooit. Traditioneel staan VVD en D66 voor de twee gezichten van het liberalisme. De eerste wat behoudsgezind en rechts. De laatste rebelser en eerder links.

Maar wie beter kijkt, ziet bij beide partijen een verrassend en verschuivend samenspel van ideologie en politieke praktijk, waaruit veel te leren valt voor Vlaamse liberalen.

Twee belezen sprekers openen het debat:

Tim Versnel (1987) is wethouder in Rotterdam en een van de meest originele stemmen binnen de VVD, waar na dertien jaar minister-presidentschap van Mark Rutte een ideeënstrijd losbarst die recht naar de kern van het liberalisme gaat: de verhouding tussen mens en macht. Eerder was hij ondernemer en voorlichter voor het ministerie van Defensie en de Tweede Kamerfractie van de VVD. Samen met voormalig VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff schreef hij “Alles komt goed”.

Afke Groen (1991) is directeur van de Mr. Hans van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau voor sociaal liberalisme, en hoofdredacteur van “Idee”. Ze studeerde International Relations and International Organization en European Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Maastricht en werkte als aan het Departement Politieke Wetenschappen in Maastricht en het Duitsland Instituut Amsterdam. Afke heeft verschillende publicaties op haar naam staan, recent nog als co-samensteller van een bundel essays over de grote maatschappelijke uitdagingen van onze tijd, “Naar een nieuw kabinet van sociale rechtvaardigheid”.

Inleider Vincent Stuer (1975) is schrijver en werkte eerder als woord- en penvoerder van liberale boegbeelden als Karel De Gucht en Guy Verhofstadt, voor D66 in het Europees Parlement en voor voormalig Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso. Hij schreef o.m. de theatermonoloog “Onbezongen” en Curb your Idealism: The EU as seen from within”.

 

Ben je er graag bij? Stuur gerust een mail naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. met in het onderwerp "Liberaal debat" en in het bericht uw naam en het aantal personen voor wie u reserveert. De toegangsprijs bedraagt 4 euro. 

Gelezen 1091 keer Laatst gewijzigd op Maandag, 20 maart 2023 10:36