Deze pagina afdrukken
Vrijdag, 15 april 2022 07:45

30/04 | Tom Lanoye leest voor uit De draaischijf

Tom Lanoye leest voor en vertelt over de ontstaansgeschiedenis van De Draaischijf, zijn nieuwe historische roman over de periode vóór, tijdens en lang na Wereldoorlog II. Dat doet hij op 30 april om 20 uur in onze koffiebar en u bent van harte uitgenodigd. 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Ik had me de dag waarop ik word begraven heel anders voorgesteld.’ Aan het woord is Alex Desmedt, bezeten door toneel. In Antwerpen werkt hij zich vlak voor de Tweede Wereldoorlog op tot directeur van het grootste stadstheater. Hij viert triomf na triomf, mede dankzij zijn vrouw, de in Utrecht geboren sterspeelster Lea Liebermann. Hij introduceert ook technische hoogstandjes, zoals een reusachtige schijf als extra bühne óp de bühne.

Tijdens de bezetting wordt Alex benoemd tot directeur-generaal van meerdere Antwerpse theaters, maar de beperkingen zijn zwaar. Zijn broer, componist en dirigent Rik Desmedt, kiest voluit voor collaboratie, terwijl Lea, die niet meer mag acteren, wegkwijnt en ronddwaalt in een stad waar razzia’s het leven kosten aan duizenden.

Kort vóór de bevrijding wordt Alex uitgenodigd voor een delicate opdracht in Den Haag. Twee beroemde partijgenoten van Adolf Hitler zullen in de stadsschouwburg de opening bijwonen van het pas opgerichte Deutsches Theater in den Niederlanden. In de bevrijde thuishaven belooft de afrekening bijzonder bloedig te worden.

Gebeurtenissen en figuren uit het verleden boden Lanoye inspiratie, maar zijn verbeelding primeert. Dat levert een overrompelende vertelling op, vol onvergetelijke personages en dialogen, en met een even ingenieuze als tragische plot.

 

Het belooft een fijne vertelavond te worden met achteraf tijd voor een signeersessie. 

Bent u er graag bij? Bevestig zeker uw komst door een mail te sturen naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. met in het onderwerp "Tom Lanoye 30 april" en in het bericht de bevestiging van uw komst en het aantal personen. 

De toegangsprijs bedraagt 4 euro, die u naar goede gewoonte terugkrijgt bij aankoop van het boek. 

 

 

 

Gelezen 1801 keer Laatst gewijzigd op Dinsdag, 13 september 2022 08:08